PRAG Dag 5 och 6

Trots att väderleksrapporterna lovade svalare luft och regn så höll värmen i sig. Dag 5 på vår Pragresa fick bli en Metrodag med tunnelbana och spårvagn. Praktiskt nog kunde vi köpa Metrobiljett för 24H i receptionen. Vi började vara riktigt trötta i benen nu. Första stoppet för dagen blev TV-tornet i Zizkov - ytterligare ett mästerverk av David Cerny (jättebebisarna alltså - tornet tillskrivs kommunisterna).

TV-tornet...

...och jättebebisarna.

På eftermiddagen tog vi tunnelbanan till Vaclavplatsen för att leta reda på Cernys staty av prins Vaclav. Snacka om en kille som verkligen går in för att vara kontroversiell i det mesta han gör... :) Men det är roligt att se att någon vågar...

Den här knasiga staty hänger i taket i ett köpsentrum. Prins Vaclav på sin döda, uppochnerhängda häst.

Efter ännu en tur med tunnelbanan var vi i stadsdelen Vyhserad. Det blev en ordentlig promenad från tunnelbanestationen till Petrus och Paulus kyrka. Kyrkan var helt fantastiskt vacker på insidan men tyvärr fick man inte fota där (som i de flesta kyrkor vi var in i under veckan) så ni får nöja er med en bild från utsidan. Det var inte lätt att få plats med hela kyrkan på ett foto eftersom den var så otroligt stor och utrymmet framför kyrkan inte var så stort. Hav överseende med att bilden är sned... :)


Gravstenarna på den här kyrkogården var något helt annat än den gamla judiska kyrkogården. Gravstenarna var helt otroligt smyckade med statyer och annat pynt.

Vackra gravstenar.

Parkområdet runt kyrkan var otroligt vackert med fantastisk utsikt över floden...tur att det även fanns gott om parkbänkar att vila på. Jisses vad fötterna började protestera nu. 
Efter nästan en timmes restid med tunnelbanan var vi tillbaka vid hotellet och betsällde middag på en närliggande TexMexrestaurang. Servitören på det här stället var lite svår att förstå...han mummlade så mycket och gjorde konstiga ansiktsuttryck, men detta var faktiskt första gången vi hade svårt att göra oss förstådda. Det var riktigt, riktigt gott men tyvärr har jag glömt vad restaurangen hette...
På kvällen tog vi bergbanan upp till Petrinkullen där aktiviteterna innefattade en parkbänk och fotografering av rosenträdgården.

   
Rosenträdgård på Petrinkullen.

Dag 6 - äntligen lite svalare!
Johan bestämde sig för att traska upp i Petrintornet (299 trappsteg) men mina fötter bestämde att dom ville vila i parken nedanför istället. :) Tydligen svajade tornet högst upp - vilken tur att jag stannade på marken så jag slapp må illa! :) Alla vann kan man påstå!
Nu började vi vara lite för trötta för några längre utflykter så vi promenerade till Karlsbron och inhandlade lite souvenirer till våra föräldrar för att de tagit hand om lillvovven medan vi varit ute på äventyr. Alldeles i närheten av Karlsbron finns Tortyrmuseet som helt klart var en intressant upplevelse. Man hade aldrig kunnat föreställa sig att det skulle finnas så många onda sätt att plåga och döda människor på. Och allting var så utstuderat, placeringen av varje spik var genomtänkt för att det skulle gå så långsamt och plågsamt som möjligt... Det finns mycket ondska!
Middagen blev en favorit i repris på La Bastille...sista dagarna på resan är det skönt att veta vad man får! :) 
Hittentills under resan har vi gått och lagt oss ganska tidigt men ikväll bestämde vi oss för att hålla oss vakna tills det blev mörkt eftersom vi ville fota alla vackra byggnader i mörkret. Det var det helt klart värt! staden ser helt annorlunda ut på kvällen när allting är upplyst.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0