Läsvärt, tänkvärt, livsomvälvande.

Den senaste veckan har jag läst, våndats och känt glädje över vimmelmammans livsberättelse som hon öppenhjärtat lämnar ut i sin blogg.
Man får ett annat perspektiv på livet och vad som är viktigt och inte viktigt. Man ser sina egna tragedier på ett nytt sätt.
Tack Lotta för att jag fått läsa din blogg. Än så länge har jag "bara" läst från det stora Beskedet till och med idag, men en dag ska jag läsa allting före också.
Jag hejjar på dig!

Presenter

(Nu kan tydligen inte min dator sno på bilderna längre, så ni får sno på huvet istället)
En av de trevliga sakerna med att fylla år är att få presenter. Och det är extra trevligt när man får dom litegrann i efterskott, då känns det liksom lite extra lyxigt att bli uppvaktad. Störste storebrodern med tillhörande brorsdöttrar och sambo hälsade på och sa grattis i efterskott idag. Mycket trevligt.
I present fick jag en jättefin värmeljuslykta som dessutom är smart, man kan även använda den som blomvas när sådana behov uppstår. :) Dessutom fick jag en jättesöt blomma med kruka som Moa själv hade valt ut åt faster. Som grädde på moset fick jag dessutom låna Lindas IKEA-katalog eftersom jag befinner mig i den olyckliga sitsen att ingen IKEA-katalog har landat i min brevlåda. Varför?
På dagens agenda stod dessutom hundträning tillsammans med en massa trevliga hundar och människor. Herregud vad roligt jag har! Jag älskar mitt hundliv. Lite extra bra är det ju nu när hunden börjar vara en snäll hund...det ger liksom en guldkant på träningen. Idag var en riktig utmaning för lillvovven min...knepiga inkallningar som fungerade oftast men inte alltid. Men skit händer...
Nu, lite slapp i soffan. Senare, promenad runt Moröhöjdens elljusspår.

Sista skälvande timmen...

Alldeles, alldeles snart är årets sommarsemester slut. Herregud, jag har ju haft semester i en halv evighet! :) Jag känner mig fullständigt utvilad och nöjd med livet, jag är redo för nya friska tag både på jobbet och med min nyvunna fritid. Utan barnträningen på jutsuklubben förfogar jag numera över all min  lediga tid precis som jag själv vill. Jag kommer till och med att kunna planera saker på söndagar - om jag vill. Jag kan också välja att göra just ingenting. Underbart! :)

Som sagt, full av energi och totalt fri från ångest. Nu är det bäst att HRF passar sig, för nu är Kicki på G.

(Väckarklockan är ställd okristligt tidigt, det är det enda jag våndas över.)Äntligen är tummen ute!

Jag har länge (tillsammans med Iors matte) pratat om att vi borde dra ihop ett gäng och hjälpas åt med hundträningen men tummen har suttit väldigt långt inne. Men nu äntligen har vi kommit igång. Vi har vilat upp oss efter semestern och kommit tillbaka till vardagen...

Igår träffades vi för första gången. Det blev två lapphundar, Chapp, en Akita och en St. Bernardshund. Alla hanar, ingen fyllda mer än två år. Det känns som ett recept på revirstök och stöddiga attityder. Men förutom lite småchall under promenaden till fotbollsplanen så gick det faktiskt riktigt, riktigt bra. Klart över förväntan! :)

Chapp kom till och med på inkallning trots att han mycket väl kunde ha valt vilken som helst av de andra hundarna istället...Heja hunden! Det finns hopp för framtiden verkar det som....

Just nu ligger hunden utslagen under köksbordet efter en härlig promenad med lekkompisen Micro i skogen, jag ska passa på att scrappa lite tror jag! :) Tjing.Till Sandra

Fick ett påpekande från Sandra om att jag måste lägga upp bilder på blockfynden... :)  Dom är typ i A5 storlek förutom det med snodd, det är typ fyrkantigt men lika stort. :) Detr bruna har päls... :)
The power of commercial

Jag har egentligen inget behov av en ny dator eftersom den vi har är alldeles utmärkt. Men när jag ser den nya DELL-reklamen så kan jag inte låta bli att vilja litegrann i alla fall. Blir också sugen på att jobba för DELL om deras fabrik är sådär gemytlig som i reklamen... ;)Jag har fyndat!

Jag tog en sväng på nya skoaffären i stan idag för att kolla om de hade några Eccoskor som ville bli mina nya arbetsskor - det hade de inte. :(

Men jag lät mig inte nedslås av detta (börjar bli van) så jag strosade runt lite och kom ihåg att jag behövde ett nytt anteckningsblock. Och på Gallerix fyndade jag 3 (!) stycken fina block för 30 (!) kronor! Det ni! :)

Hösten är kommen

Ute börjar träden skifta färg. Luften är kyligare även om solen värmer utimellanåt. Dagarna blir kortare. Jag har tagit fram vantarna för kvällspromenaderna och långkalsongerna är inte långt borta. 

Det är höst och jag myser. :)


Skog, sömnproblem och hiss av Titti.

Igår gick sannerligen i skogens tecken. Klockan nio på morronen begav jag, mamma och lillvovven oss ut på skogspromenad. Vi hamnade högst uppe på Anderstorpsberget där vi pausade på en blåsig klippa, sen gick vi rakt ner genom skogen istället för att ta stigen tillbaka...och tror ni inte att vi hittade värsta bästa hallonstället som säkert ingen vet om! Dit ska vi nästa sommar och hamstra hallon!

Klockan var nästan tolv innan vi var hemma igen... :) Sen bar det direkt ut i nästa skog - spår skulle läggas, och vilket spår det blev! Jag var helt slut efter att ha lagt det och då skulle jag ju ut en gång till med hunden också. Det kallas motion! :)

Det var en väldigt trött hund och väldigt slö matte som kraschade i soffan igår kväll...!

Just nu arbetar jag på projekt ställa-om-dygnet-efter-semestern-så-jag-orkar-stiga-upp-och-gå-till-jobbet-på-tisdag. Det betyder att jag de senaste tre mornarna stigit upp före skammen trots att jag har semester. Sista veckan har det varit helt omöjligt att somna på kvällarna, det har inte spelat nån roll vilka trick jag har försökt mig på. Inget har fungerat.
Men igår hände det plötsligen - jag somnade nästan direkt jag la mig. Hurra! Jag börjar vara i fas med verkligheten igen!

Dagens hiss går till Titti i MorronZoo som av princip vägrar sända i BH. Det var tydligen hennes straff för att hon förlorat nån tävling...

Spårdagbok 20 augusti

Terräng: Började i barrskog, efter vinkel nummer två blev det ängsmark för att senare på raksträckan gå över i lite stenig mossklädd mark. När vi närmade oss vinkel nummer 3 blev det väldigt blött i marken med stora vattenhål och väldigt blöt mossa. Denna terräng dominerade sen sista raksträckan innan vi mot spårslutet kom upp på lite torrare ängsmark igen.
Väder: Molnigt, 15-19 grader varmt. Mycket blåsigt åt flera olika håll.
Särskilda förhållanden: Mkt. blåsigt, det var omöjligt att lägga ett spår med många vinkel i en bra vindriktning - spåret hade flyttat sig en hel del, på sina ställen upp till 3 m i sidled.
Längd: ca. 400 m.
Liggtid: 3 h
Spårtid: 20 minuter

Chapp tog spårupptaget väldigt säkert liksom första vinkeln. Spårade noggrant med nosen i backen trots motvind. Han gjorde ett tapp på raksträcka nummer två (fortfarande i motvind) men efter att jag passivt väntat ut honom tog han upp spåret själv efter lite betänketid. Fick en känsla av att vinden ställde till det på den här sträckan.
Han tog de första två vinklarna väldigt bra - och betydligt snabbare än tidigare. Förut i sommar har han slagit väldigt mycket i vinklarna innan han bestämt sig för åt vilket håll han skulle. En klar förbättring mot tidigare alltså! :)
När vi kom upp på den steniga mossklädda marken på mitten av den längsta raksträckan spårade han mycket säkert och koncentrerat. Här hade vi ordentligt med sidvind vilket medförde att spåret tydligt  hade flyttat sig ordentligt, upp till 3 m i sidled åt höger. På denna sträcka gjorde jag förmodligen mina snitselförluster för detta spår... 4 stycken!!! Ska ut och leta reda på dem en annan dag...
Sen bar det av litegrann nerför innan vi kom ner i de blöta markerna kring sista vinkeln. Här blev det en del slag samt bad (!) i diverse vattenhål innan han tog sista vinkeln fint. Strax efter sista vinkeln bar det iväg på avvägar i våtmarkerna och jag lät honom gå ganska långt i linan innan jag bromsade honom och passivt inväntade att han skulle koppla på nosen igen och hitta tillbaka till spåret. Vinden borde inte ha påverket märkbart här eftersom detta var den enda delen av spåret där vi låg i medvind. När han väl hittade tillbaka så tog han sista sträckan utan problem. Heja hunden! :)


De gula pilarna är ett försök till att komma ihåg ungefärlig vindriktning i olika delar av spåret...

Kurs igen

Tjoho! Vi ska gå kurs igen, jag och hunden alltså... :) Jag tycker verkligen att det är hur roligt som helst, jag lär mig massor varje gång och förhoppningsvis lyckas jag även lära hunden ett och annat i processen!

Igår åkte vi till Jaktgården för att köpa lite mat till vovven, en ny apportdummy och en reflexväst...allt detta följde med hem men det bästa av allt var att vi råkade anmäla oss till ovan nämnda kurs av bara farten. ;) Så det kan gå!PRAG Dag 7 och 8

Nu var det dags för en sista sightseeingdag och värmen var tillbaka - 25 grader kändes som en befrielse ändå efter att det varit mer än 30 grader nästan hela veckan.

Vi tog en promenad upp till Pragborgen för att titta på vaktavlösningen.
Lunchen idag blev på Macdonalds - semesterns bästa glass! :) Efter lunch promenerade vi en sväng genom gamla stan och gick in på Manufaktura där jag köpte en födelsedagspresent till mamma som fyllde år medan vi var borta. Det bästa av allt var att dom slog in det fint i en fin påse med pynt. :)

De här bilarna var till vår stora förvåning svenskregade - resans enda!

Ytterligare en middagsfavorit i repris - Meduzzy! Och idag kunde vi sitta ute hela middagen. Sist vi var här överraskades vi av ett åskregn så det blev en omlokalisering från uteservering til inomhus. :)

Middagsutsikt från Meduzzy.

Under kvällen chillade vi på hotellet, packade väskorna och köpte lite frukt till hemresan.

Dag 8 - HEMMÅT
Vi steg upp lite tidigare idag för att kunna äta frukosten i lugn och ro - vi skulle ju måste stå oss en stund innan vi kunde äta på Arlanda ikväll.
I god tid begav vi oss mot flygplatsen och jag måste säga att kommunikationerna till flyget var jättebra. Spårvagn - Tunnelbana - Buss...det funkade hur smidigt som helst. Och sen har dom en sån där automatisk röst i bussen som berättar vilka som ska stiga av vid vilken terminal. Vi lyckades stiga av fel i alla fall men efter en liten promenad var vi på rätt ställe i alla fall. :) 

Prags flygplats var hur fräsch som helst men när man tittade ut genom fönstret kunde man knappt tro att det var en flygplats. Det såg mer ut som ett jordbruk. :)

Bondgård eller Flygplats?

Vårt flygplan - på väg hem!

Vi konstaterade medan vi väntade på att få åka hem att vi saknar väldigt olika saker när vi är bortresta. Jag saknar lillvovven mest och Johan saknar Internet, Aftonbladet och sin mobiltelefon! ;)

Det var väldigt trevligt att vara i Prag - men nu kändes det skönt att få åka hem igen! :) Hemresan blve en betydligt trevligare upplevelse än flygningen till utlandet. Skänt att få avsluta bra! :)

BORTA BRA MEN HEMMA BÄST! :)

PRAG Dag 5 och 6

Trots att väderleksrapporterna lovade svalare luft och regn så höll värmen i sig. Dag 5 på vår Pragresa fick bli en Metrodag med tunnelbana och spårvagn. Praktiskt nog kunde vi köpa Metrobiljett för 24H i receptionen. Vi började vara riktigt trötta i benen nu. Första stoppet för dagen blev TV-tornet i Zizkov - ytterligare ett mästerverk av David Cerny (jättebebisarna alltså - tornet tillskrivs kommunisterna).

TV-tornet...

...och jättebebisarna.

På eftermiddagen tog vi tunnelbanan till Vaclavplatsen för att leta reda på Cernys staty av prins Vaclav. Snacka om en kille som verkligen går in för att vara kontroversiell i det mesta han gör... :) Men det är roligt att se att någon vågar...

Den här knasiga staty hänger i taket i ett köpsentrum. Prins Vaclav på sin döda, uppochnerhängda häst.

Efter ännu en tur med tunnelbanan var vi i stadsdelen Vyhserad. Det blev en ordentlig promenad från tunnelbanestationen till Petrus och Paulus kyrka. Kyrkan var helt fantastiskt vacker på insidan men tyvärr fick man inte fota där (som i de flesta kyrkor vi var in i under veckan) så ni får nöja er med en bild från utsidan. Det var inte lätt att få plats med hela kyrkan på ett foto eftersom den var så otroligt stor och utrymmet framför kyrkan inte var så stort. Hav överseende med att bilden är sned... :)


Gravstenarna på den här kyrkogården var något helt annat än den gamla judiska kyrkogården. Gravstenarna var helt otroligt smyckade med statyer och annat pynt.

Vackra gravstenar.

Parkområdet runt kyrkan var otroligt vackert med fantastisk utsikt över floden...tur att det även fanns gott om parkbänkar att vila på. Jisses vad fötterna började protestera nu. 
Efter nästan en timmes restid med tunnelbanan var vi tillbaka vid hotellet och betsällde middag på en närliggande TexMexrestaurang. Servitören på det här stället var lite svår att förstå...han mummlade så mycket och gjorde konstiga ansiktsuttryck, men detta var faktiskt första gången vi hade svårt att göra oss förstådda. Det var riktigt, riktigt gott men tyvärr har jag glömt vad restaurangen hette...
På kvällen tog vi bergbanan upp till Petrinkullen där aktiviteterna innefattade en parkbänk och fotografering av rosenträdgården.

   
Rosenträdgård på Petrinkullen.

Dag 6 - äntligen lite svalare!
Johan bestämde sig för att traska upp i Petrintornet (299 trappsteg) men mina fötter bestämde att dom ville vila i parken nedanför istället. :) Tydligen svajade tornet högst upp - vilken tur att jag stannade på marken så jag slapp må illa! :) Alla vann kan man påstå!
Nu började vi vara lite för trötta för några längre utflykter så vi promenerade till Karlsbron och inhandlade lite souvenirer till våra föräldrar för att de tagit hand om lillvovven medan vi varit ute på äventyr. Alldeles i närheten av Karlsbron finns Tortyrmuseet som helt klart var en intressant upplevelse. Man hade aldrig kunnat föreställa sig att det skulle finnas så många onda sätt att plåga och döda människor på. Och allting var så utstuderat, placeringen av varje spik var genomtänkt för att det skulle gå så långsamt och plågsamt som möjligt... Det finns mycket ondska!
Middagen blev en favorit i repris på La Bastille...sista dagarna på resan är det skönt att veta vad man får! :) 
Hittentills under resan har vi gått och lagt oss ganska tidigt men ikväll bestämde vi oss för att hålla oss vakna tills det blev mörkt eftersom vi ville fota alla vackra byggnader i mörkret. Det var det helt klart värt! staden ser helt annorlunda ut på kvällen när allting är upplyst.

Hurra för Byske (och för Mårten som hittar till havet)

Idag gav vi oss ut på badäventyr till Byske. Vi satte kursen mot något som tydligen kallas för gamla havsbadet eller södra strand, jag var dit en gång för 7-8 år sen så jag hade inte direkt vägbeskrivningen i huvudet. Jag hade förlitat mig på att mamma visste vägen men ack vad jag bedrog mig. Hon hade eb vag aning ungefär åt vilket håll det var men inte mer, och storebröderna gick inte att få tag i. Så vi chansade och körde runt lite och letade med ett resultat som ni säkert kan gissa. :)

Sen kom vi på att Mårten borde veta, och mycket riktigt! Hejja Mårten!

Det var verkligen ett helt fantastiskt ställe när man har hund med sig! Inte så mycket folk så ingen blev störd och lagomt djupt vatten för att hunden skulle kunna plaska och leka och simma lite lagomt! :) Om det inte är som dom påstår att sommaren är slut nu så blir det definitivt repris på det badet!

Till min förvåning konstaterade jag att lillvovven är bättre på vattenapport än på apportering på land. :) Han måste ha varit ett blötdjur i sitt tidigare liv. :)

Ikväll bakas det Chocolate Cheesecake i vårat kök...någon fyller tydligen år imorrn och alla syskon med respektive samt svärfamiljen är bjudna på kalas. Det blir en, två, tre, många... Baka, baka, 

Borde man inte...

...sova när klockan närmar sig tresnåret på natten? Det självklara svaret torde vara ja men efter många timmars försök börjar jag tvivla. :(

för övrigt kan jag meddela att myggorna verkar älska mina händer! Kanske är det enda kroppsdelen som inte allergitabletterna klarat av att preparera mot myggen...dom biter mig i sinne. Men bara på händera... 

Tog en underbart härlig långtur i skogen idag tillsammans med älsklingen och vovven. Fyraovanliga saker hände: först träffade vi en thaiändsk (!) bärplockare iförd rånarluva (!). Chapp rusade fram mot honom på vanligt Chappmaner när matte inte hinner med,,,och här inträffar ovanlig sak nummer två: Chapp hejdar sig när jag ropar, funderar en stund på saken och kommer tillbaka till mig. Även tonåringar kan. :) Sen träffar vi ytterligare en thailändsk bärplockare som Chapp också rusar fram emot...för att vända tillbaa till oss när jag visslar på honom. Vad gjorde dessa thailändare i A-torpskogen och tänker de rensa den på alla blåbär som jag och mamma ännu inte plockat? Och hur kunde det komma sig att vår tonåring plötsligt lyssnade och gjorde som vi ville? 

Kanske ska jag göra ett nytt försök nu, det kan ju inte gå sämre än sist i alla fall! :) Ber om ursäkt för samtliga stavfel, syftningsfel, kommateringsfel och annat knas i texten som jag inte ids rätta till i natt! :)

P.s Märkte ni förresten i förra inlägget att jag nu fått ordning på vändandet av bilder? Tacka min sambo för att ni numera inte behöver sno på huvudet för att se bilderna.... :)


PRAG Dag 4

När man inte trodde att det kunde bli varmare - så blev det det! Men vi klagade inte, vi köpte bara mer vatten! :) Temperaturen var säkert uppe i 35 grader idag. vi kämpade oss i alla fall upp till Vaclavplatsen där vi pustade ut i skuggan på Nationalmuseets trappa.

Nationalmuseet.

När vi (mest jag eftersom värmen tog hårdast på mig) hämtat oss lite blev det lunch på det luftkonditionerade McDonalds och sen tog vi en sväng på Nationalmuseet. Där fanns det stenar och diamanter till förbannelse, en ganska intressant arkeologisk utställning där tyvärr de flesta skyltarna bara var på tjeckiska samt en helt otrolig samling uppstoppade djur från världens alla hörn. Jag träffade också mitt livs första dinosaurie och en och annan mammut! Faktiskt riktigt häftigt med undantag för den delen av utställningen där ormarna bodde. Ormar är inte ett djur som förtjänar en utställning om man frågar mig. Det rummet gick snabbt. :)

Jan Palac tände i protest mot kommunismen eld på sig själv här 1969, precis framför natinalmuseets fontän.

Kvällens middag intogs på resans bästa restaurang, Meduzzy. Restaurangen låg i samma hus som vårt hotell så det kunde ju inte bli närmare... :) Riktigt bra mat till riktigt bra priser med riktigt trevlig personal. Rekommenderas varmt! 
När vi återigen var mätta och belåtna så gav vi oss ut på ännu en jakt efter Cernys skulpturer, denna gång var det riktigt knepigt att hitta. Först måste man ta sig till Tyska ambassaden (varning för UPPFÖRSBACKE som heter duga), sen måste man fortsätta uppför och svänga vänster in i en liten gränd bredvid en liten lekpark och sen svänga vänster igen in i ett skogsparti och söka rätt på tyska ambassadens bakgård. Om man kikar in igenom staketet så kan man se den gyllene trabanten som Cerny gjorde som en hyllning till tyska soldater som protesterade här när de inte fick politisk asyl. Till slut fick dom sin vilja igenom.

Jag vet inte om jag tycker den ser så gyllene ut men ganska klurig är den i alla fall. :)

Sen fick jag en galen idé om att vi skulle promenera uppför Petrinkullen, det var långt och det var brant men man kände sig ganska duktig när man väl var uppe. När vi sen skulle försöka hitta ner igen så regnade det hela vägen. Men efter den värme som varit så vard et faktiskt ganska skönt med lite regn, synd bara att man blev så blöt... :) Men svalkan blev inte långvarig, bara en halvtimme efter att det slutat var värmen lika tryckande igen.

PRAG Dag 3

Värmen gav inte med sig utan även idag var det hur varmt som helst! Vi hade planerat att ta en sväng till gamla stan samt judiska kvarteren redan på förmiddan men tog det lite lugnt på gamla stadens torg istället. Lite glass och en öl svalkade fint! Det här astronomiska uret skulle man ju tydligen se enligt alla böcker, men den största sevärdheten var nog snarare alla turister som flockades under uret för att se några gubbar vandra förbi ett litet fönster högt, högt uppe samt ett skelett som ringde i en klocka... :) That´s it! Klockan sågs bäst mellan heltimmarna då man kunde kika lite närmare...

Stronomiska uret...

Det dyraste vi åt och drack på hela resan, kostade lika mycket som en hel middag bara för att cafeet låg där det låg men utsikt över astronomiska uret... :)

När det blev lite svalare på eftermiddagen begav vi oss till de judiska kvarteren och kikade runt i Pinkassynagogan som mer eller mindre är ett minnesmärke över Prags offer under förintelsen. Teckningarna från Treblinkabarnen var riktigt rörande. Det är så orättvist att barn ska behöva uppleva något sånt...
Vi besökte också den gamla judiska kyrkogården där vi råkade hamna mitt emellan två guidade turer på engelska så vi fick mycket information utan att behöva betala för det. Ibland ska man ha tur... :) Sen hann vi med en sväng i Spanska synagogan också som hade en riktigt intressant utställning om judarnas liv i Treblinka.

Pinkassynagogan.

Gamla judiska kyrkogården, ser mest ut som en ojämn tandrad... Kullen som de flesta gravstenarna står på var ingen kulle förrän dom började stapla de döda ovanpå varann på grund av platsbrist...

Efter en middag på en inte så rba restaurang som jag därför glömt namnet på (om du undviker att äta på Betlehemstorget så undviker du denna restaurang) så begav vi oss ut på jakt efter knasiga skulpturer och Lennonmuren.

David Cerny är en synnerligen kontroversiell konstnär, här pissar hans skulptur litterära citat på Tjeckien...

        
Lennonmuren var inte direkt lätt att hitta men väl värt besväret. Efter Lennons död målades denna vägg men graffitti (hur stavas det?) till Lennons ära och säkerhetspolisen målade över alltihopa. Väggen målades igen med Lennons budskap och så höll dom på...Numera är väggen en permanent hyllning till Lennon. Laska betyder Kärlek....


PRAG Dag 2

Shit pommefritte vad hårt man kan sova. Efter 13 h sömn var det dags för frukost som var helt ok för att vara en utomlandsfrukost. Man kan ju sällan jämföra med svensk hotellfrukost eftersom vi är så sjukt bortskämda på den fronten här hemma. Men mätt blev man i alla fall!

Dagens sightseeing startade med en promenad över "våran bro" Legií Most (det finns ytterligare 9 stycken, inkl. Karlsbron), dvs. den bro som var närmast vårt hotell. Den här bron är granne med Karlsbron så man hade fin utsikt däråt medan mat promenerade i högsommarprag. Vår semester till ära hade nämligen vädret bestämt sig för att vara 30 grader varmt och strålande sol. Puh. Det gick mycket vatten, tur att det är så billigt i Prag. En 1,5 l vattenflaska kostade 13 Czk (dvs. 5-6 SEK). Här är det förresten intressant att jämföra priserna... längs de typiska turiststråken genom staden kostar en likadan flaska 70 Czk!

Karlsbron med Pragborgen i bakgrunden...

Efter att ha sett alla statyer man ska se på Karlsbron samt trängts med alla människor som man ska trängas med tog vi bagvägen upp till Pragborgen, via gamla borgtrappan och vingårdarna. En mycket trevligare väg än att ta det rätt väg tycker jag. :) Vid borgingången står dessa stackare:

Strålande sol, 30 grader varmt och dom får inte röra en min. Stackare.

I min enfald har jag alltid trott att Pragborgen bestått av en stor byggnad men nu vet jag ju att det är en stor kyrka och en massa omkringliggande byggnader. Så fel man kan ha.... :) St. Vituskatedralen var helt klart mäktig, och till skillnad från det mesta annat i Prag var det gratis att gå in! :)

Sjukt vackra fönster i St Vituskatedralen. Svårt att göra dom rättvisa på foto...

Här kommer ett restaurangtips om du tänkt ta dig till Prag nångång: La Bastille. Riktigt trevlig restaurang så länge man kan sitta på uteserveringen! :)

Efter middagen tog vi en liten shoppingtur samt en promenad förbi monumentet tillägnat kommunismens offer. 

En ganska sorglig syn, gubbarna blir trasigare och trasigare ju högre upp de kommer, på översta trappsteget är det bara en fot kvar... Väldigt talande för Pragbornas känsla för kommunismen...

RSS 2.0