Spårdagbok 28 maj

Ikväll var det dags för första träffen på viltspårkursen så här kommer en liten spårdagbok från kvällens spår

Spårlängd: 100 m kanske (kort pga. första träff och många hade ej spårat tidigare)
Liggtid: ca. 1 h
Tid: kollade inte pga. så kort spår
Väder: Mkt. blåsigt när vi la spåret men när vi gick det var fdet nästintill vindstilla. Kvällssol, 15-20 grader varmt.
Terräng: Första halvan av spåret gick över kalhygge med mycket ris sedan gick det över till tät barrskog med mossa på marken.
Särskillda förhållanden: Första spåret med blod samt fler än en person som gått i spåret.

Hunden var lite stressad och speedad när jag tog ut honom, det hade blivit mycket väntan i bilen under kvällen så vi lagt spåren ett och ett och sen gick dem ett och ett (totalt 5 stycken) men när vi kom fram till spårstarten lugnade han sig medan jag selade på ochkopplade lös honom. 
Han spårade sen i ett något högre tempo än sist och tappade spåret vid några tillfällen. Denna gång slog han självständigt i spåret och hittade tillbaka alldeles på egen tass utan att ens titta upp på mig. :)
När vi precis gått in i skogspartiet så blev det ett väldigt liv uppe i trädtopparna nära spårslutet där klöven låg. I träden runt omkring hade ett gäng korpar (?) slagit sig ner och blev mäkta upprörda när vi närmade oss "deras" klöv. Hunden blev ganska störd och stannade upp mitt i ett slag men när han klurat lite på situationen körde han ner nosen i mossan och spårade fram till spårslutet.
Jag är mycket nöjd med att han visade självständighet den här gången och att han fixade alla tappen själv. Däremot funderar jag lite över vad alla tappen berodde på. Detta spår var det första med blodstänk så kanske var det det som förvirrade honom? Eller var det vinden? Eller att han var lite uppstressad? Eller var det kanske litegrann av allt?
Matte kom också ihåg att ta med sig kopplet och halsbandet ut ur bilen så tillbakafärden blev betydligt enklare. 

Läxan till nästa träff blev att lägga sk. bananspår och förhoppningsvis hinna med att nosa på lite vinklar också.

Tack och gonatt! :)

Revansch

Ni kanske kommer ihåg mitt gnäll öcer hur kasst det gick sist när vi var på kurs? Ikväll tog vi revansch! Inkallning, stanna, fot...han avr faktiskt hur bra som helst! Duktig vovve! Som belöning fick han två nya leksaker! :)

Imorrn blir det spårkurs i Långviken, man kan undra vem som längtar mest....matte eller hund? :)

Släktkalas på hundars vis

I söndags gjorde vi en dagstripp till Sundsvall där Chapps uppfödare bjöd på valpträff. Vi hade då antagit att det var bara förra årets kull (dvs. 8 valpar) som skulle träffas så döm om vår förvåning när det var ALLA syskon. Det vill säga alla 16 plus mamma. Många hundar blev det!

Ska man åka långt så måste man starta i tid, väckarklockan ringde kl. 05.00! Vi packade in oss och hunden i bilen vid sjusnåret och bilvädret var fantastiskt! Strålande sol hela vägen, kan det bli bättre? :)
Min favoritrastplats längs hela E4:an är Höga Kustenbron och där stannade vi för lite fika, hundrastning och inspektion av Chapps nya fiende nummer ett: Vindkraftverk! :) Vi tog en liten tur upp på berget där det står en sån där gigantisk vindsnurra och Chappen var mycket misstänksam mot detta nya fenomen. Han tittade mycket vaksamt uppåt och morrade och skällde åt den stackars snurran som inte ens kan försvara sig...


Chapp med bron i bakgrunden (typ...)

När vi kom fram efter 5 timmars bilande så fick vovven springa av sig lite och hälsa på dom syskonen som redan kommit. Det var riktigt roligt att se honom träffa hundar på det sättet, lugnt och sansat på hundars sätt! Svansen på topp och märkbart nöjd och belåten.

Under dagen blev det en massa nosande och busande med alla syskonen, massor med gott fika och härligt sällskap. :) Det var så kul att träffa alla andra hussar och mattar och höra  hur deras hund varit under de första åren och vilka problem de stött på. Det var också kul att se hur lika alla hundarna var trots att de ändå är så otroligt olika. Men till det yttre var många av dem som kopior av varann, herregud det var tur att man hade halsband på hunden så man såg vems som var vems. :)

Det var en mycket trött hund som packades in i bilen för hemfärd efter fyra timmar av syskonträff! När vi stannade och åt i Ö-vik sov han under bordet och lyfte knappt på huvudet när andra hundar gick förbi, vi fick till och med locka på honom när vi skulle gå tillbaka till bilen för han följde inte ens efter när vi reste oss... tröttnos!


Det är inte lätt att få med hela familjen på bild samtidigt men vi gjorde ett tappert försök... :)


Bror Melvin (Chapps kull). I princip det enda som skiljer dom åt är Chapps vita päls på bröstet.


Syskonbus


Chapp och mamma Nelly

Som vanligt får man vrida lite på skallen för att titta på en del bilder, Hur tusan gör man få dem rätt väg om de är tagna "fel väg"?

Det var verkligen hur kul som helst med valpträff! Jag ångrar inte för en sekund att vi åkte även om det var drygt 80 mils bilfärd... :) Tusen tack till Susanne, Rolf och Nelly för att vi fick komma! Och tack till alla härliga hundar och mattar och hussar för det trevliga sällskapet. Och tack till vädergudarna för det fantastiska vädret! :)

Nu ska matte bli högintressant

Under kursen i onsdags blev det ju pinsamt uppenbart att lillvoivvens tonårsvärld blivit så stor så att det knappt rymms något matteintresse när någonting annat stör. Det är tur att man vet att tonåringen snart växer i sin kostym och förhoppningsvis kommer han fortfarande ihåg mig då. :)

Men jag är inte den som lutar sig tillbaka och väntar ut honom, jag ska slåss för kontakten som jag vet finns därinne nånstans. :) Vi har ju kämpat oss igenom värre saker än detta så det ska nog gå bra.

Nu ska matte bli roligare än roligast! Hon ska vara så rolig så han knappt kommer att veta vad han ska ta sig till med allt det roliga! Idag gick vi ut och busade loss rejält med både boll och kamprep, grannarna måste trott jag blitt knäpp.  :)

På träningsagendan just nu står KONTAKT, inkallning och STANNA! Jepp, bara att hugga i! :)

Spårdagbok 21 maj 2009

Det är mycket möjligt att detta tycks totalt ointressant för de allra flesta utom för hundfolk som eventuellt snubblar förbi på sin väg någon annanstans men det är också så att jag skriver detta mest för min egen skull. För att kunna följa lillvovvens och min egen utveckling på väg mot viltspårprov. :)

Idag la vi årets första spår. Man måste ju börja komma igång innan spårkursen startar nästa vecka. Lite fakta:
Spårlängd: ca. 400 m. "Rakt" spår utan vinklar.
Liggtid: ca. 1 timme (kort liggtid pga. det hotande regnvädret)
Tid: (glömde visst kolla på klockan...10 minuter kanske)
Väder: 15 grader, kvavt, regn och åska i luften. Uppehåll under hela liggtiden samt under spårarbetet.
Terräng: Stenig skogsmark, mycket ojämt och mycket gammalt ris som låg utspritt över området. Växelvis mossbelagt, ganska blött fläckvis.

På det stora hela är jag mycket nöjd med hundens spårarbete idag. Det  märks att han har mognat en hel del sedan sist, bland annat jobbar han i ett betydligt mycket mer sansat tempo. Förra året hade matte problem att hinna med bak i linan men nu gick det riktigt bra. 
Hunden uppträdde också betydligt mer sansat i bilen och under tiden jag selade på honom och fäste linan i selen än vad han gjorde förra året. I fjol stressade han upp sig av förväntan vilket gjorde att det krånglade en del med allt sånt.
Han tappade spåret två gånger men det räckte då med ett sök-kommando så körde han ner nosen i backen igen och tog upp spåret igen. Mot slutet gjorde han några ordentliga slag men sökte aldrig stöd hos matte för att hitta rätt.

Dagens spår var det första vi gått där klöven fick ligga kvar i slutet av spåret, vovven var mäkta nöjd när han fick nosa på klöven samtidigt som han mumsade på köttbullarna.

Nästa spår ska jag vänta ut honom en längre stund innan jag ger sökkommando om han tappar spåret så kanske han hittar tillbaka till den självständigheten han uppvisade i sista tappet idag. Nästa gång ska jag inte glömma halsband och koppeli bilen. Klantjag. :) Det är inte praktiskt att ta sig tillbaka med sele och spännrem som koppel!

Nu måste jag ut och skaffa blod och stänkflaska till nästa gång!

totalt misslyckat

Ikväll var nog bottennappens bottennapp när det kommer till hundträning. Usch och tvi så uselt och bedrövligt dåligt allting gick. :( Hunden var helt tom i huvudet och matte var helt tom på tålamod. Suck.

Jag undrar om det rann av oss under långpromenaden i regnet, haglet och åskan? 

Bättre lycka nästa gång. Imogon tar vi nya tag! 

Gonatt (och förlåt för gnället...) 

Världens Bästa Smithund!

Han hade inte glömt precist allt. Han var fortfarande duktig utimellanåt men kanske inte lika duktig som jag vet att han kan vara. Vad dillar hon om? Hundkursandet såklart! Existerar det någonting annat just nu? Det är kurs till höger och vänster och därimellan massor med träning på tu man (hund?) hand (tass?) för att hitta tillbaka det där duktiga!

Men ja, han var en smithund... Om han inte vore lika snabb på tassen som han är i tanken så kanske det skulle finnas en liten chans att kunna fånga in bushunden lite snabbare. Suck. Men vad gör man? Det är bara att fortsätta öva och öva och öva så att inte ens frestelsen av kompisen Ior blir för stor. Nästa gång blir det inte köttbullar utan korv i godispåsen! Det och lite konsekvent träning i stanna kvar kanske gör susen. Förstärkningskvalitet kallas det visst! :)

Idag har jag vandrat runt i den varma (!) skogen! Det känns som att sommaren är här. Jag har haft sommarkläder och solglasögon, ätit melon på balkongen och rastat hund i solskenet! Lite lydnadsträning och buseri har jag faktiskt hunnit med också. Och dessutom tre timmars möte på jobbet! Ett mycket bra möte om jag får säga vad jag tycker... 

Nu inväntar jag mannen i huset (som en telefonförsäljare kallade min älskade sambo en dag när dom ringde och ville sälja något) som har något möte på jobbet som skulle ta slut nån gång. När det är slut ska det inhandlas planteringsjord till årets salladsskörd. Om jag har tur och mötet slutar före klockan sju så kanske jag hinner på Arken för inköp av hundgodis också! :)

Kort sammanfattning

17 timmar jobb igår.

Sovmorgon idag!

En timmes massage på jobbet!

Lek och bus och vardagslydnadsträning med hunden.

Unghundskurs ikväll! (Lite nervöst känns det, tänk om han glömt allt eftersom matte slarvat med träningen, tänk om han är alldeles bångstyrig och smitig i det fria följet? Tänk om allt annat är intressantare än att lyssna på matte? Tänk om....

Måste skära köttbullar!

P.s Har ni förresten märkt att det ser ut som att det är varmt ute, men när man kommer ut är det egentligen kallt? Knäppt!

Jag har köpt skitsmarta grejjer!

Under helgen invaderade Vårmässan Vitbergsområdet. Det var en ren fröjd att betala lite inträde, strosa runt i några timmar och sen gå hem. Detta var en stor kontrast till vårt engagemang i Vårmässan förr om åren som innebar vårmässa fyra dagar i rad från åtta på morgonen till sju på kvällen. Puh. Jag blir trött när jag tänker tillbaka på det. :)

Hur som, Vårmässan besöktes i lördags och smarta grejjer inhandlades (utöver de obligatoriska motivsockarna). Vi har köpt vacuum-påsar. MAn stoppar in täcken och vinterkläder och annat sånt som tar en offantlig plats i garderober och förråd, sen försluter man påsen med en zip-grej och så tar man dammsugaren och suger ut alla luft ur påsen. Den blir platt och fin och tar ingen plats! Skitsmart och kan användas om och om och om igen.

Jag hade utlovat bildbevis på detta underverk men jag glömde ta före-bilderna...och då kändes det meningslöst med efterbilder så jag sket i dom också! :) Ber om ursäkt. Ni får komma hot och titta om ni är intresserade.

P.S. Billiga var dom också! :)

Köpstopp!

Jag belägger härmed mig själv med köpstopp! Jag har shoppat utan dess like idag.

Ett par shorts.
Ett par jeans.
Ett par trekvartsbyxor.
En klänning.
En kortärmad skjorta (eller heter det blus för oss kvinnor?)
En enkel topp.
Ett par skor.

Huvva... 1600 kronor senare kände jag mig tvungen att rusa mot parkeringsgaraget för då hade jag verkligen inte råd att shoppa mer. Jag hade planerat ett besök på pysselaffären men stoppade mig själv. Hur kul är det att gå dit när man har shoppingångest? :)

Inte likt mig. 

Nu blir det städning, måste bara väcka sambon först - han somnade i sin bok! :)

RSS 2.0